mandag den 1. september 2014

FIAP LUKKER OG SLUKKER

På den kommende FIAP kongres lukker og slukker FIAP. Af økonomiske og skattetekniske årsager lukker FIAP i sin nuværende form. Hovedkontoret i Paris er allerede rømmet, og den administrative stab er afskediget.

Samtidigt oprettes et nyt FIAP; denne gang med hovedsæde i Luxembourg. I forbindelse med oprettelsen af det nye FIAP vil FIAP's landsmøde i Tyrkiet primo september blive brugt til at udarbejde nye vedtægter og regler, ligesom der er valg til bestyrelse og udvalgsposter.

Normalt er ændringer af FIAP's vedtægter en tung og meget langsommelig proces, men i forbindelse med reetableringen er alle muligheder åbne og alle poster i spil, for at forbundet kan komme så godt fra start, som muligt. Der er således rigtig gode muligheder for at ændre på vedtægter og regler, samt øve massiv indflydelse på hvem der skal sidde på de magtfulde poster i bestyrelse og i udvalgene.

I dag sidder Finn Nielsen, tidl. SDF Udland, på posten som ansvarlig for FIAP's biennaler. Desuden er han én af initiativtagerne til de nuværende regler i Natur kategorien. Finn sidder i niveauet lige under hovedbestyrelsen. Det er normalt fra dette niveau man plukker nye medlemmer til FIAP's bestyrelse - også i år.

I forhold til SDF's størrelse, har vi grundet Finn Nielsens vedholdende og aktive deltagelse, en meget stor stemme internationalt, som andre forbund misunder os. Der bliver normalt lyttet til den danske stemme i FIAP. 

Denne indflydelse ser vi nu desværre ud til at miste. Finn Nielsen repræsenterer nu alene FIAP og ikke SDF, så derfor er det ekstra ærgerligt, at SDF ikke deltager på FIAP's landsmøde.

I SDF's bestyrelse har det snævrest mulige flertal uden om formanden besluttet at sætte SDF uden for international indflydelse på etableringen af det nye FIAP med den begrundelse, at ”det kommer for få medlemmer til gode”.

Dette på trods af at deltagelsen i udlandsarbejdet aldrig har været større, og at resultaterne er bedre end i mange år for såvel udvekslingsmapper som for biennialer. Med hensyn til FIAP titler er interessen også stigende, og senest har Ole Suszkiewicz opnået FIAP's højeste fotografiske titel, MFIAP, som det første SDF medlem i mere end tredive år (i øvrigt den anden nogensinde).

Det er brand ærgerligt, at det sker netop nu, hvor der skal træffes en stribe vigtige beslutninger, som formentlig kommer til at influere på udviklingen i SDF i de kommende år. Bl.a. for reglerne for Natur, Travel og Journalism.

Samtidigt vil medlemmerne i SDF opleve en væsentlig forringelse i antallet af aktiviteter, idet aftaler om udvekslingsmapper, venskabsklubber, international uddannelse af dommere og samarbejde mellem aktive klubber på tværs af forbundene netop etableres på FIAP's landsmøder.

Venlige eksponeringer fra
Bjarne Hyldgaard, EFIAP/b, ESDF, ESSDF og medlem af SDF's bestyrelse 

1 kommentar:

  1. To spørgsmål:
    1. Hvem repræsenterede Danmark ved mødet i november; http://www.fotoclub.art.br/fiap2014/janeiro/INFO_2014_751_PV_ExCongress_E.pdf

    2. Kan SDF forblive i FIAP hvis der reelt set er tale om et nyt selskab?

    SvarSlet