torsdag den 16. oktober 2014

FIAP POINTREGNSKAB - KOM GODT I GANG

















Når jeg møder medlemmer på landsmøder, i klubber eller ved ansøgninger om FIAP-titler, oplever jeg, at autorerne ikke altid har 100 % overblik over deres antagelser. Enkelte medlemmer roder lidt rundt i begreberne og blander tingene sammen. Det er typiske de samme fejl, som går igen - også i ansøgningerne.

For at klæde vore medlemmer lidt bedre på, kommer der en lille serie af  "artikler", som beskriver de vigtigste elementer og belyser nogle af de faldgruber, flere falder i.

Jeg kan ikke garantere, at serien sikrer alle en fuldkommen fejlfri registrering af point, men kan måske tage toppen af misforståelserne i opløbet. Flere af cowboy tricksene kan måske også overføres til SDF pointregnskabet? Det er i hvert fald et forsøg værd.

POINTREGNSKAB
Hvordan man fører sit pointregnskab, er individuelt. Man skal selv føre regnskabet, og der er ingen hjælp fra FIAPs side. Modsat SDF, hvor Claus Carlsen holder godt styr på pointene, har FIAP intet centralt register.

Hver enkelt autor er selv ansvarlig for sit pointregnskab. 

POINTGIVENDE SALONER
Man kan få antagelser på FIAP godkendte saloner, til biennaler samt til FIAP World Cup for klubber. Udvekslings mapper tæller ikke i FIAP regnskabet. 

En FIAP antagelse giver et enkelt point. Ingen tillæg for præmiering.

Som reglerne er i dag, stiller FIAP krav til registrering af point. Når den første titel, AFIAP, skal søges, skal følgende oplyses - og i denne rækkefølge:

BILLEDTITEL
Hvert billede skal have en titel. Titlen skal være unik og må ikke ændres. Det samme bilede må ikke have flere titler. Det er en god ide at lave engelske titler, hvis man vil sende billeder til udenlandske saloner. Ændrer man titlen undervejs, slettes alle antagelser fra navne ændringen og frem. Ændrer man undervejs titlen fra "fugl" til "Bird", slettes alle antagelser med navnet "Bird". 

Et cowboytrick er at lade RAW-filens nummer indgå i titlen. Eks. "On the Beach 1234". På den måde kan man altid finde frem til originalfilen. Det er især vigtigt i de kategorier, hvor der stilles krav til ægthed, eks. Natur og Photojournalism. 

SALON NAVN
Navnet på salonen man sender billeder til. Ved en circuit skal hver salon registreres for sig. 


ÅRSTAL
Årstallet for indsendelse. Gælder specielt ved biennaler, som ikke har et godkendelses nummer.


LAND
Hvis man bruger det engelske navn for landet, er man fri for at rette i det ved ansøgninger. 


FIAP PATRONAGE NUMMER
Det registreringsnummer, som FIAP tildeler salonen. Starter med årstal efterfulgt af et løbenummer. I 2014 var The Goldens patronagenummer eks. 2014/171.


En circuit har et patronagenummer pr. salon. Hver salon registreres for sig. Selvom en circuit kan bedømmes i flere lande, tæller kun det første land i "lande regnskabet" til AFIAP og EFIAP titlen, men alle lande skal føres i regnskabet. 

Hvis en circuit bedømmes i både Danmark, Norge og Sverige, skal man naturligvis føre pointene for hver antagelse, men det er kun det første land (laveste godkendelses nummer) som tæller med ved ansøgningen om eks. AFIAP titlen. Her skal man som bekendt have antagelser i minimum 8 forskellige lande. 

PRÆMIERING
Blue Pins, guld, sølv, bronze og Honourable Mentions noteres her. Alle præmieringer tæller ens, når man søger titel i overbygningen, dvs. fra EFIAP/b og op.Man skal vedlægge det antal præmierede billeder, der forlanges og i netop den sammenhæng, skelnes der ikke mellem guld og diplomer. En præmiering er en præmiering. 


Der skelnes heller ikke om præmieringen er fra PSA, FIAP eller en, salonen selv uddeler. En "Best of" præmiering skal udløse en fysisk medalje eller pin for at tælle med. Det er således ikke nok at kåre sig selv til "bedste danske entry" eller lignende. 

DIGITAL ANTAGELSE
Er billedet indsendt som digital fil? Billeder kan sendes ind som digitale filer eller som print, men ikke i samme salon. Heller ikke året efter ... Om det er digital eller print skal noteres for hver enkelt antagelse. 

PRINT ANTAGELSE
Er billedet indsendt som print? Billeder kan sendes ind som digitale filer eller som print, men ikke i samme salon. 
Heller ikke året efter ... Om det er digital eller print skal noteres for hver enkelt antagelse.

En lille sten på vejen for flere autorer er, at til AFIAP og EFIAP titlen (ikke overbygningen) skal mindst 10% af minimum antagelses-antallet stamme fra antagne papirbilleder. Dvs. minimum 4 print antagelser til AFIAP og 25 print antagelser til EFIAP titlen, men gerne flere. 

KATEGORI 

Et cowboytrick er at man også holder styr på den kategori, man får antagelsen i, selvom det ikke er et krav lige pt. Flere laver det samme billede i både en farve og en monokrom version. Når man skal sende billeder med sin titel ansøgning, er det rart at vide, om antagelsen eller præmieringen var for farvekopien eller for det monokrome værk. 

REGNEARK
Brug et regneark til pointregnskabet. Det er praktisk, når ansøgningerne skal udfyldes. Lav et ark til FIAP antagelser, et andet til SDF antagelser, osv.

Flere saloner har både FIAP, SDF og PSA godkendelse. Her føres pointene på hvert sit ark.  
Et cowboytrick er at udfylde regnskabet, allerede når billederne sendes. Når rapportkortet kommer, sletter man bare de linjer med billeder, der ikke er antaget. På den måde "glemmer" man ikke en salon i farten. 

Hvis man undlader at slette de ikke antagene billeder i regnskabet, har man et fint overblik over, hvad man har sendt til salonerne. Hvis man deltager på den samme salon gentagne gange, tegner der sig ofte et billede af, hvad der er hot eller not i netop den salon eller region. 

Sammenligner man med andre saloner, har man et godt udgangspunkt for at finde den stil, de pågældende saloner antager. Man skal naturligvis lave de billeder, man har lyst til, men ligesom landstræneren sætter hold efter modstanderen, kan man sætte sit eget hold af billeder, som typisk vil klare sig godt. 

De autorer, som generelt klarer sig godt, tror ikke på tilfældigheder. De har typisk sat sig grundigt ind i hvilken type billeder, "der gør sig" på de saloner, de deltager på. Med omkring 400 FIAP godkendte saloner årligt, vil man kunne finde saloner, der passer til ens billedstil. 

SDF UDLAND - NU SOM TAKE AWAY
Udland kommer gerne forbi din fotoklub og informerer om de ting, der er værd at vide, når man vil prøve talentet af ude i den store verden. Så vil du gerne klædes ordentligt på fra starten af, så kontakt os. Kontaktinfo findes på sdf.dk under menuen "kontakt".

KOM GODT I GANG
Det er vigtigt at komme rigtigt fra start, så man ikke skal lede efter sine flere år gamle antagelser. Jeg håber, at denne lille gennemgang vil hjælpe lidt med til at fjerne noget af "mystikken" og myterne omkring FIAP og internationale saloner. 

Venlige eksponeringer fra
SDF Udland

Ingen kommentarer:

Send en kommentar